Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Για την υποδοχή σας. Για τη θέρμη, τον ενθουσιασμό, την εμπιστοσύνη σας. Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί. Μαζί πορευτήκαμε σε δύσκολους καιρούς. Μαζί καταφέραμε πολλά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα. Στα δύσκολα για τον Τόπο μας. Ξέρουμε πώς δίνονται οι μάχες. Ξέρουμε και πώς κερδίζονται. Πάμε για τη νέα νίκη. Για το μέλλον της Πατρίδας μας. Για το αύριο που χρωστούμε στα παιδιά μας. Σας βεβαιώνω: Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συνεχίστε τον αγώνα. Με πίστη. Με πάθος. Με ψυχή.

Η Πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η Οικονομία μας, αν και επέδειξε ισχυρές αντοχές, υφίσταται αναπόφευκτα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης. Σηκώνει το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες.

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Τώρα! Όχι αύριο. Γνωρίζοντας σε βάθος τα προβλήματα, είπα όλη την αλήθεια. Εξήγησα ότι, τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι δύσκολα, αλλά και καθοριστικά για το μέλλον του Τόπου. Ανέλυσα τις δύσκολες αποφάσεις, που είναι ανάγκη να πάρουμε άμεσα.

Θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια. Να ξέρουν πού βαδίζουν. Να είναι σε θέση να προγραμματίζουν. Ειδικά σε εποχές κρίσης. Ειδικά, σήμερα, στο μέσο της πιο σφοδρής μεταπολεμικής κρίσης. Οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορούνται άμεσα τί σκέφτονται και τί σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις. Δικαιούνται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Απαντήσεις χωρίς μισόλογα. Χωρίς ωραιοποιήσεις.

Ανταποκρίθηκα ευθέως στο αυτονόητο αυτό χρέος! Δεν ανταποκρίνονται, όμως, όλοι. Το ΠΑΣΟΚ, ενώ τελικά, μετά από μήνες άρνησης, παραδέχεται τη σοβαρότητα και την ένταση της κρίσης, παρουσιάζει μόνο ευχάριστες συνταγές. Ουσιαστικά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δύσκολα μέτρα που θα έπαιρνε, αν ερχόταν στην εξουσία. Παραδέχεται ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί το έλλειμμα. Δεν λέει, όμως, πώς θα το μείωνε. Εκείνο που λέει, είναι πώς θα το αυξήσει. Υπόσχεται παροχές, προσλήψεις, δαπάνες, που ξεπερνούν τα 10 δις. Πώς, τελικά, θα μειώσει το έλλειμμα; Πώς θα αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος; Από πού θα πάρει για να καλύψει τις υποσχέσεις που μοιράζει; Ένα είναι βέβαιο: Οι επιταγές που μοιράζει είναι ακάλυπτες. Ο δρόμος που δείχνει είναι αδιέξοδος. Οι εξαγγελίες του οδηγούν σε περιπέτειες, που δεν αντέχει ο Τόπος.

Οι αποφάσεις που θα πάρουμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κρίνουν την έκταση, την ένταση, αλλά και τη διάρκεια των επιπτώσεων της κρίσης. Οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε, στα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τις αντοχές και θα ορίσουν τις προοπτικές της Οικονομίας μας. Από το δρόμο που θα διαλέξει η Κοινωνία, θα κριθεί το μέλλον του Τόπου, για τα πολλά επόμενα χρόνια. Οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς. Με το μέλλον του Τόπου δεν παίζουμε. Με το αύριο των παιδιών μας, δεν παίζουμε.

Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί. Έχουμε συγκροτημένο Σχέδιο. Σχέδιο που εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Σχέδιο που εξασφαλίζει δυναμική επανεκκίνηση την επόμενη μέρα. Σχέδιο που εγγυάται ότι, από το 2011, η Πατρίδα μας θα βρίσκεται στις πρώτες χώρες που θα παίρνουν το δρόμο της ανάκαμψης.

Δημιουργήσαμε, στο διάστημα που πέρασε, μοχλούς δυναμικής ανάπτυξης:
- Είναι τα μεγάλα έργα υποδομών (19 δις) που βρίσκονται σε εξέλιξη.
- Είναι ο ολοκληρωμένος Χωροταξικός Σχεδιασμός.
- Είναι η επένδυση στην «πράσινη Οικονομία» και την Οικονομία της Γνώσης.
- Είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, από τους οποίους το 80% κατευθύνεται στην Περιφέρεια.
- Είναι, ακόμη, οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για την ανάπτυξη αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συμφωνίες που καθιστούν τη Χώρα διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Συμφωνίες που υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, με τρόπο που μόνο το ΠΑΣΟΚ - γιατί άραγε; - αρνείται να καταλάβει.

· Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής μας είναι η εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις, οι στρατηγικές συμμαχίες. Οι πολιτικές που…
- λύνουν χρόνια προβλήματα,
- απελευθερώνουν δυνάμεις,
- δημιουργούν νέες προοπτικές.
· Η λύση στην Ολυμπιακή σημαίνει όφελος ενός εκ. ευρώ την ημέρα για τον Έλληνα φορολογούμενο.
· Η εξυγίανση του ΟΣΕ που, ήδη, ξεκίνησε βάζει φραγμό στις ζημιές που φτάνουν τα δύο εκ. ευρώ την ημέρα.

Στο Σχέδιό μας προβλέπονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, που αλλάζουν τις δομές της Οικονομίας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της:
- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
- Απλούστερες διαδικασίες στην ίδρυση επιχειρήσεων.
- Δραστικός περιορισμός των φορέων του Δημοσίου.
- Συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.
- Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
- Αναμόρφωση του Λυκείου και νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας, βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο Σχέδιο για:
- την αποκατάσταση της ρευστότητας,
- τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών,
-τη στήριξη τομέων της Οικονομίας και ομάδων πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο...
· Στηρίξαμε με ειδικά προγράμματα τον Τουρισμό, τις κατασκευές, τις εξαγωγές.
· Εφαρμόσαμε προγράμματα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
· Δώσαμε αποζημιώσεις 500 εκ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο.
· Αναπτύξαμε Εθνικό Σχέδιο (3,2 δις ευρώ) για την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων.

Οι έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις μας είχαν ως αποτέλεσμα να περνούμε, σήμερα, την κρίση πολύ ηπιότερα απ’ ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, δεν είμαστε στη βαθιά ύφεση που μπήκαν οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Σήμερα, στο μέσο της παγκόσμιας κρίσης, (στη χειρότερη διεθνή συγκυρία των τελευταίων 80 ετών) η ανεργία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ’ αυτή που άφησαν πίσω τους, το 2004, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα!
Στα προηγούμενα πέντε χρόνια έγινε παντού σημαντικό έργο.

Η Περιφέρειά σας, η Αιτωλοακαρνανία άλλαξαν σελίδα.

- Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δ. Ελλάδας έχουν ενταχθεί 1.300 έργα και μελέτες, 900 εκ. ευρώ.
- Οι Δήμοι και οι Κοινότητες του Νομού σας, πήραν από το Πρόγραμμα «Θησέας» πάνω από 85 εκ. ευρώ.

Μεγάλα οδικά έργα δίνουν νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή.

- Η Ιόνια Οδός ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών έχει ήδη, ξεκινήσει.
- Δόθηκε στην κυκλοφορία η Ευρεία Παράκαμψη του Αγρινίου και ακολουθεί η παράκαμψη της 
   Άρτας.
- Σ’ ολόκληρο το Νομό υλοποιούνται οδικά έργα προϋπολογισμού 330 εκ. ευρώ.


Ανάμεσα σ’ αυτά:
· Η Παραϊόνια Οδός.
· Η βελτίωση της Οδού Αγρίνιο-Νέα Γέφυρα Αχελώου.
· Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία, που, ήδη, δημοπρατήθηκε.

Κατασκευάζονται δεκάδες άλλα σημαντικά έργα. Ανάμεσά τους (με προϋπολογισμό 75 εκ. ευρώ) η ανακατασκευή της διώρυγας Δ1 και η επέκταση της διώρυγας Αµβρακίας - Αµφιλοχίας. Αλλά και το έργο που αφορά στο Φράγµα Αχυρών και τα αρδευτικά δίκτυα στο Κεντρικό Ξηρόμερο. Συνολικά από τα δύο αυτά έργα θα αρδεύονται 125 χιλ. στρέμματα.

Πέρα από τα έργα αυτά, σημειώνω…
- τον εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων στην πεδιάδα του κάτω Αχελώου,
- τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου,
- την υλοποίηση περίπου 300 σχεδίων βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Για την προστασία του περιβάλλοντος: Διατέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου, 95 εκ. ευρώ. Κυρίως για ΧΥΤΑ, για αποκατάσταση χωματερών, για αποχετευτικά δίκτυα.
Θέλω, προπάντων, να επισημάνω τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών.
· Μία από αυτές είναι η νέα Μαρίνα Μεσολογγίου, εδώ, δίπλα μας.
· Μια δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική, υποδομή αφορά στο νέο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που έφτασε στα 150 εκ. ευρώ και ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, θυμίζω:
- Το νέο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, η κατασκευή του οποίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
- Την προσθήκη νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα».
- Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου.
-Το Πρότυπο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας.
- Τη Θεραπευτική Μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο.
- Την κατασκευή και την αναβάθμιση Κέντρων Υγείας, σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας: Το αίτημά σας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, γίνεται, ήδη, πραγματικότητα. Δημιουργούνται, αρχικά, τέσσερα τμήματα και σχολές στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις του Νομού.

Θυμίζω, ακόμη, τη σύσταση του τμήματος Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ίδρυση Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών.

Σε όλους τους τομείς έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Το έργο που ξεκινήσαμε δεν σταματά. Μαζί συνεχίζουμε! Από τις 5 Οκτωβρίου, ακόμη πιο δυνατά. Ακόμη πιο αποφασιστικά.

Μιλούμε με την αλήθεια του έργου μας! Αποδεικνύουμε ποιοι έχουν Σχέδιο και ποιοι όχι. Ποιοι μπορούν να κάνουν τα αιτήματα των πολιτών πραγματικότητα και ποιοί μοιράζουν ακάλυπτες υποσχέσεις. Λέμε ανοικτά τί προτείνουμε. Λέμε καθαρά πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς να πάμε. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες: Ζητούμε να αποφασίσουν ελεύθερα. Για το μέλλον τους.

Αυτό είναι το τελικό διακύβευμα: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την κρίση; Ποιος μπορεί να διασφαλίσει δρόμο σιγουριάς για το αύριο; Ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Πατρίδα μας; Ποιος μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επιλέγετε, στις 4 του Οκτώβρη, πολιτικές. Εκλέγετε Πρωθυπουργό! Αποφασίζετε για την επόμενη μέρα. Αυτό ζητώ να σκεφτείτε. Μ’ αυτό το γνώμονα να κρίνετε. Ποιά θα είναι η επόμενη μέρα! Για τον Τόπο, για την Κοινωνία, για τον καθένα σας χωριστά. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες…
- μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια.
- Έχουν την ψυχή να επιλέγουν με υπευθυνότητα.
- Ξέρουν να διακρίνουν τον ανεύθυνο λαϊκισμό.

Στις 4 Οκτωβρίου καλούμαστε να κάνουμε μια επιλογή ουσίας. Οι πολίτες ξέρουν ποιά είναι η πολιτική δύναμη, που, πάνω απ’ όλα, βάζει το εθνικό συμφέρον. Είμαστε η αξιόπιστη πολιτική δύναμη του Τόπου. Είμαστε η Παράταξη που δίνει λύσεις, σε σύνθετους καιρούς. Είμαστε η Παράταξη που μπορεί να παίρνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον του Τόπου. Είναι ώρα συστράτευσης και συμμετοχής. Ζητείστε από όλους να κρίνουν με τη σκέψη στην επόμενη μέρα. Στο μέλλον της Πατρίδας μας. Ζητείστε να είναι όλοι παρόντες. Κανένας να μη λείψει. Καμιά ψήφος χαμένη. Καμιά ψήφος χαρισμένη. Η νέα νίκη είναι στα δικά σας χέρια. Όλοι μαζί μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου